E Hënë, 06.21.2021, 08:10pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
AFORIZMA
 
AFORIZMA NGA GEORGE ORWELL (Xhorxh Oruell, 1905-1950)
E Shtunë, 02.04.2012, 05:48pm (GMT+1)

Voal-online 4 shkurt - Një shaka e pistë është një lloj rebelimi mendor.

Një familje me anëtarë të gabuar në kontroll; kjo, ndoshta, është përshkrimi më i saktë i Anglisë në një frazë.

Një situatë tragjike ekziston pikërisht kur virtyti nuk triumfon, por kur është ndjerë ende se njeriu është më fisnik se sa forcat të cilat e shkatërrojnë atë.

Të bësh reklamë do të thotë të rapëllosh një shkop brenda një kove lëtyrash.

Të gjitha kafshët janë të barabarta, por disa kafshë janë më të barabarta se të tjerat.

Të menduarit politik vitet e fundit është kavërdisur i gjithi në të njëjtën mënyrë. Njerëzit mund të parashikojnë të ardhmen vetëm kur ajo përputhet me dëshirat e tyre, dhe faktet dukshëm më të rëndësishme mund të injorohen kur ato janë të padëshirueshme.

E gjitha propaganda e luftës, të gjitha ulëritjet, gënjeshtrat dhe urrejtjet, vijnë gjithmonë nga njerëzit që nuk janë duke luftuar.

Teksa unë shkruaj, qenie njerëzore shumë të qytetëruara janë duke fluturuar mbi kokën time, duke u përpjekur të më vrasin.

Si me fenë e krishterë, demaskimi më i keq për Socializmin janë ithtarët e tij.

Në moshën pesëdhjetë vjeç secili ka fytyrën që ai meriton.

Big Brother i ka sytë tek ti.

Por në qoftë se mendimi korrupton gjuhën, gjuha mundet gjithashtu ta korruptojë mendimin.

Dickens është një prej atyre autorëve që ia vlen t'i vjedhësh.

Dopjomendim do të thotë fuqia e mbajtjes së dy besimeve kundërthënëse në një mendje në të njëjtën kohë, dhe duke i pranuar që të dy.

Gjatë kohës së mashtrimit universal, thënia e së vërtetës bëhet një akt revolucionar.

Çdo brez e imagjinon veten të jetë më inteligjent se ai që ishte më parë, dhe më të mençur se ai që vjen pas tij.

Në moshën rinore kisha vënë re se asnjë ngjarje nuk është raportuar saktë kurrë në ndonjë gazetë.

Njerëzit e ndritshëm rrallë ose kurrë nuk posedojnë një ndjenjë të përgjegjësisë.

Çdo luftë, kur vjen puna, ose para se ajo vjen, është e përfaqësuar jo si një luftë, por si një akt i vetë-mbrojtjes kundër një maniaku vrasës.

Për një shkrimtar krijues posedimi së "vërtetës" është më pak i rëndësishëm se sa sinqeriteti emocional.

Katër këmbë mirë, dy këmbë keq.

Liri është liria për të thënë se dy plus dy bëjnë katër. Në qoftë se kjo është dhënë, të gjithë të tjerat vijojnë.

Liria është e drejta për t'ua treguar njerëzve atë që ata nuk duan ta dëgjojnë.

Shkrim i mirë është si një dritare.

Lumturia mund të ekzistojë vetëm në pranimin.

Ai ishte një ateist i acaruar, lloji i ateistit i cili nuk nuk beson aq shumë në Zot aq sa nuk e pëlqente Atë personalisht.

Kam dyshim nëse arsimi klasik ndonjëherë ka qenë ose mund të jetë kryer me sukses pa ndëshkimit trupor.

Unë nganjëherë mendoj se çmimi i lirisë nuk është vigjilenca e përjetshme sa poshtërsia e përjetshme.

Unë jam i tashë, por unë jam i hollë brenda ... ka një burrë i hollë brenda çdo njeriu të trashë.

Në qoftë se liria ka ndonjë kuptim, ky është e drejta për t'ua treguar njerëzve atë që ata nuk duan ta dëgjojnë.

Nëse ju keni përqafuar një kredo që duket të jetë e çliruar nga papastërtitë e zakonshme të politikës - një besim nga i cili ju vetë nuk mund të prisni për të nxjerrë ndonjë përfitim material - me siguri kjo dëshmon se ju jeni në rrugën e drejtë?

Nëse doni një vizion të së ardhmes, imagjinoni një lustër të vulosur në një fytyrë njerëzore - përgjithmonë.

Në një kohë të mashtrimit universal - të thuash të vërtetën është një akt revolucionar.

Në kohën tonë nuk ka asnjë gjë të tillë si "qëndrimi jashtë politikës". Të gjitha çështjet janë çështje politike, dhe politika në vetvete është një masë gënjeshtrash, mashtimesh, marrëzish, urrejtjesh dhe skizofrenish.

Në kohën tonë retorika politike dhe shkrimet politike janë kryesisht në mbrojtjen e së pambrojtshmës.

Është pothuajse universalisht e pranuar se kur ne e quajmë një vend demokratik ne jemi duke e lavdëruar atë, për rrjedhojë, mbrojtësit e çdo lloj regjimi pretendojnë se ai është një demokraci, dhe kanë frikë se mund t'iu duhet ta ndalin përdorimin e fjalës nëse do të ishte e lidhur me ndonjë kuptim.

Është gjithashtu e vërtetë se nuk mund të shkruash lexueshëm nëse nuk përpiqesh vazhdimisht të zhdukësh personalitetin tënd. Proza e mirë është si një dritare.

Joyce është një poet dhe gjithashtu një elefant pedant.

Gjuha duhet të jetë krijim i përbashkët i poetëve dhe i punëtorëve të krahut.

Liberali: një adhurues i pushtet pa pushtet.

Njeriu është krijesa e vetme që konsumon pa prodhuar. Ai nuk jep qumësht, ai nuk bën vezë, ai është shumë i dobët për të tërhequr parmendën, ai nuk mund të rendë aq shpejt sa të kapë lepuj. Megjithatë, ai është zot i të gjitha kafshëve.

Njerëzimi nuk ka gjasa për të shpëtuar qytetërimin nëse ai nuk mund të zhvillojë një sistem të mirës dhe të keqes i cili është i pavarur nga parajsa dhe ferri.

Shumë njerëz të vërtetë nuk duan të jenë shenjtorë, dhe është e mundur që disa të cilët arrijnë ose aspirojnë shenjtërimin kurrë nuk kanë ndjerë shumë tundimin e të qenit njerëz.

Njerëzit janë aq të mirë vetëm sa e lejon zhvillimi i të tyre teknik.

Njerëzit mund të jenë të lumtur kur ata nuk supozojnë se objekti i jetës është lumturia.

Shumica e njerëzve marrin një sasi të mjaftueshme kënaqësie nga jeta e tyre, por bilanci i jetës është vuajtja, dhe vetëm ata që janë shumë të rinj ose shumë të pamend e imagjinojnë ndryshe.

Mitet besohet se kanë tendencë të bëhen të vërtetë.

Nacionalizmi është uria për pushtet e rrëmbyer nga vetë-mashtrimi.

Asnjë pasurim, asnjë mirësjellje, asnjë reformë apo revolucion nuk e ka prurë ndonjëherë barazinë njerëzore një milimetër më afër.

Askush nuk mund të shikojë prapa në ditët e tij të shkollësdhe thotë të vërtetën se ishte krejt i pakënaqur.

Mosshfaqja e ndjenjave të vërteta ndaj një të rrituri duket të jetë instiktive nga mosha shtatë apo tetë e tutje.

Oqeani ishte në luftë me Eurazinë, prandaj Oqeani kishte qenë gjithmonë në luftë me Euroazinë.

Në tërësi, qeniet njerëzore duan të jenë të mirë, por jo shumë të mirë, dhe jo gjatë gjithë kohës.

Dikush mund dojë një fëmijë, ndoshta, më thellë se mund të dojë një tjetër të rritur, por është e tepërt të supozojmë se fëmija ndien ndonjë dashuri nga ana e tij.

Nuk vendos kush një diktaturë, në mënyrë që të mbrojë një revolucion; ai e bën një revolucion në mënyrë që të krijojë një diktaturë.

Pjesë e arsyes për shëmtinë e të rriturve, në sytë e një fëmije, është se fëmija zakonisht është në kërkim lart, dhe fytyrat e disave janë sa s'ka më mirë, kur shihen nga poshtë.

Patriotizmi është zakonisht më i fortë se urrejtja klasore, dhe gjithmonë më i fortë se internacionalizmi.

Kaosi politik është e lidhur me prishjen e gjuhës ... ndoshta mund të arrihen disa përmirësime me asgjësimin e të folurit.

Gjuha politike ... është projektuar për të bërë që gënjeshtrat të tingëllojnë të sinqerta dhe vrasjet të respektueshme, dhe për t'i dhënë një sipërfaqje ngurtësimi erës pastër.

Pushtetit, nuk është mjeti, ai është caku.


Ndoshta betejën e Vaterlosë u fitua në fushat e lojës të Eton, por betejat e të gjitha luftërave të mëvonshme janë humbur atje.

Progresi nuk është një iluzion, ai ndodh, por ai pa ndryshim është i ngadaltë dhe zhgënjyes.

Shqyrtimi i thellë, pa dallim i librave është pothuaj jashtëzakonisht përbuzës, punë irrituese dhe rraskapitëse. Kjo nuk përfshin vetëm lavdërimin e plehrave, por vazhdimisht shpikjen e reagimeve ndaj librave për të cilat e nuk ekziston kurrfarë ndjenje spontane.

Shenjtorët duhet gjithmonë të gjykohen fajtorë derisa t'iu provohet pafajsia.

Sporti i rëndë nuk ka asgjë të bëjë me lojën e ndershme. Ai është i lidhur me urrejtjen, xhelozinë, mburravecërinë, mosrespektimin e të gjitha rregullave dhe kënaqësinë sadiste në dëshmimin e dhunës. Me fjalë të tjera, kjo është lufta minus të shtënat.

Mendimi politik i majtë është një lloj loje me zjarrin nga njerëz që nuk e dinë madje as që zjarri është i nxehtë.

Shoqëria duket të ketë kërkuar gjithmonë nga qeniet njerëzore pak më shumë nga sa ajo do të merrte realisht.

Ndonjëherë detyra e parë e meshkujve inteligjente është komunikimi i qartë.

Qëllimi i një shakaje nuk është për të degraduar njeriun, por që t'ia kujtojë se ai tashmë është degraduar.

Atmosfera e ortodoksisë është gjithmonë e dëmshme për prozën, dhe mbi të gjitha është krejtësisht shkatërruese për romanin, më anarkikun e të gjitha formave të letërsisë.

Bomba atomike janë të grumbulluara në fabrika, policia e instaluar nëpër qytete, gënjeshtrat janë të përhapura nga altoparlantët, por toka është ende duke shkuar rrotull diellit.

Librat më të mirë ... janë ata që tregojnë se çfarë ju e dini tashmë.

Katoliku dhe komunisti janë njësoj në përcaktimin se një kundërshtar nuk mund të jetë edhe i ndershëm, edhe inteligjent.

Thelbi i qenies njerëzore është se njeriu nuk kërkon përsosmëri.

Akti thelbësor i luftës është shkatërrimi, jo domosdoshmërisht i jetëve njerëzore, por i produkteve të punës së njeriut.

Armiku i madh i një gjuhë të qartë është mungesa e sinqeritetit. Kur ka një hendek në mes qëllimeve të vërteta dhe qëllimeve të deklaruara, e shndërron gjuhën, si të thuash, instinktivisht në fjalë të gjata dhe shprehje të lodhshme, si një sepje që kullon bojë.

Çfarëdo gjëje që është qesharake është subversive, çdo shaka është në fund të fundit një byrek me marmallatë ... një shaka e pistë është një lloj rebelimi mendor.

Kush e kontrollon të shkuarën kontrollon të ardhmen. Kush e kontrollon të tashmen, kontrollon të shkuarën.

Kushdo që është duke fituar në këtë moment, gjithmonë do të duket të jetë i pathyeshëm.

Ideja me të vërtetë më erdhi me mua ditën kur më dolën e dhëmbët e rinj të rremë.

Intelektuali është i ndryshëm nga njeriu i zakonshëm, por vetëm në seksione të caktuara të personalitetit të tij, dhe madje edhe atëherë jo gjithë kohës.

Nacionalisti jo vetëm që nuk janë dakord me krimet e kryera nga ana e vet, por ai ka një kapacitet të shquar edhe për të mos dëgjuar për to.

Mënyra më e shpejtë për t'i dhënë fund një lufte, është ta humbësh atë.

Koncepti i së vërtetës objektive është venitja e saj nga bota. Gënjeshtra do të kalojë në histori.

Ka disa ide kaq të gabuara sa vetëm një person shumë inteligjent mund të besojë në to.

Vështë të ketë një gjë e tillë si lufta, ku nuk ka ndryshim se kush fiton. Gati gjithmonë njëra anë qëndron pak a shumë superiore, tjera më pak reaguese.

Për një qenie të zakonshme njerëzore, dashuria nuk do të thotë asgjë nëse nuk do të thotë t'i duash disa njerëz më shumë se të tjerët.

Për të mbijetuar është shpesh e nevojshme të luftosh dhe për të luftuar ju duhet të ndyeni veten.

Të ecësh nëpër qytetet e shkretuara të Gjermanisë, është të ndjesh një dyshim aktual në lidhje me vazhdimësinë e qytetërimit.

Lufta kundër një vendi të huaj ndodh kur klasat e kamura mendojnë se ato do të përfitojnë nga ajo.

Lufta është një mënyrë e shkatërrimit pjesë-pjesë ... materiale të cilat përndryshe mund të përdoren për t'i bërë masat shumë të rehatshme dhe ... shumë inteligjente.

Lufta është e keqe, por ajo shpesh është e keqja më e vogël.

Lufta është paqe. Liria është e skllavëri. Injoranca është forcë.

Lufta është luftë. E vetmja qenie njerëzore e mirë është një i vdekur.

Ne jemi zhytur tashmë në një thellësi në të cilin paraqitja e qartë është detyrë e parë e meshkujve inteligjentë.

Ne mund të gjejmë në afat të gjatë se ushqimi i konservuar është një armë më vdekjeprurëse se mitralozi.

Ne të klasës së mesme mund të zhytemi, pa dobësi të mëtejshme në luftën e klasës punëtore, së cilës i përkasim, dhe ndoshta kur kemi arritur atje ajo nuk do të jetë aq e keqe sa ne e kemi frikë, pasi, fundja, ne nuk kemi asgjë për të humbur.


Ne në bëjmë gjumë të sigurt në shtretërit tanë, sepse njerëzit e afërt janë të gatshëm natën për të ushtruar dhunë në ata që do të duan të na dëmtojnë.


Çfarë mund të bëni kundër të çmendur i cili është më inteligjent se ju vetë, i cili ju jep ju argumente fare normale dhe pastaj thjesht vazhdon në çmendurinë e tij?

ELIDA BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
AFORIZMA NGA RICHARD NIXON (Riçard Nikson, 1913-1994) (01.05.2012)
AFORIZMA NGA JACK NICHOLSON (Xhek Nikollson, 1937) (12.26.2011)
AFORIZMA NGA VACLAV HAVEL (Vasllav Havel, 1936-2011) (12.18.2011)
AFORIZMA NGA PABLO NERUDA (1904-1973) (12.14.2011)
AFORIZMA NGA KIM NOVAK (1933) (11.17.2011)
AFORIZMA NGA ROBERT DE NIRO (1943) (10.31.2011)
AFORIZMA NGA RUPERT MURDOCH (Rupert Mardoh, 1931) (10.29.2011)
AFORIZMA NGA DEMI MOORE (Demi Mur, 1962) (10.27.2011)
AFORIZMA NGA GABRIEL GARCIA MARQUEZ (Gabriel Garsia Markes, 1927-17 Prill 2014) (10.24.2011)
AFORIZMA NGA MATA HARI (1876-1917) (10.22.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Qershor 2021  
D H M M E P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 

 
VOAL
[Shko lart]