VOAL - Online Zëri i Shqiptarëve

AFORIZMA NGA ALEXIS DE TOCQUEVILLE (Aleksis dë Tokëvij, 1805-1859)

E Martë, 02.05.2013, 11:22am (GMT1)Voal-online - 5 SHKURT - Republika amerikane do të qëndrojë deri në ditën kur Kongresi zbulon se ai mund ta korruptojë publikun me paratë e publikut.

Demokracia dhe socializmi nuk kanë asgjë të përbashkët përveç një fjale, barazi. Por vini re ndryshimin: ndërsa demokracia kërkon barazi në liri, socializmi kërkon barazi në kufizim dhe në robëri.

Amerikanët janë aq dashuruar ndaj barazisë sa ata do të donin të jenë më mirë të barabartë në skllavëri se të pabarabartë në liri.

Një qeveri demokratike është e vetmja ku ata që votojnë për një tatim mund t'i shpëtojnë detyrimin për të paguar atë.

Liria nuk mund të krijohet pa moral, as morali pa besim.

Teksa dikush gërmon thellë në karakterin kombëtar të amerikanëve, e sheh se ata kanë kërkuar vlerën e çdo gjëje në këtë botë vetëm në përgjigje të kësaj pyetjeje të vetme: sa të holla do të sjellë?

Ka shumë njerëz të parimit në të dyja partitë në Amerikë, por nuk ka parti të parimit.

Në Shtetet e Bashkuara, shumica merr përsipër të ofrojë një numër të gatshëm mendime për përdorim nga individët, të cilët janë liruar kështu nga nevoja e formimit të opinioneve të tyre.

Madhështia e Amerikës nuk qëndron në të shkolluarit më shumë se çdo komb tjetër, por më tepër në aftësinë për të riparuar gabimet e saj.

Historia është një galeri e fotografive në të cilat ka pak origjinalet dhe shumë kopje.

Jeta është për të hyrë atje me guxim.

Kur e kaluara nuk ndriçon të ardhmen, shpirti ecën në errësirë.

Unë e di asnjë vend në të cilin ka kaq pak pavarësi të mendjes dhe ka shumë liri të vërtetë të diskutimit si në Amerikë.

Unë nuk mund të mos druaj se njerëzit mund të arrijnë një pikë ku ata ta shikojnë çdo teori të re si një rrezik, çdo risi si një telash të mundimshëm, çdo përparim social si një hap i parë drejt revolucionit, dhe se ata mund të refuzojnë absolutisht për të lëvizur përpara.

Të gjithë ata që kërkojnë për të shkatërruar liritë e një kombi demokratik duhet ta dinë se lufta është mjeti më i sigurt dhe më i shpejtë për ta bërë këtë.

Ne kemi sukses në ndërmarrjet që kërkojnë cilësitë pozitive të cilat ne i kemi, por ne dështojmë në ato që mund të bëjnë të përdoren gjithashtu defektet tona.

Çfarë është më e rëndësishme për demokracinë nuk është se pasuritë e mëdha nuk duhet të ekzistojnë, por që pasuritë e mëdha nuk duhet të mbeten në duar të njëjta. Në këtë mënyrë ka njerëz të pasur, por ata nuk formojnë një klasë.

Në një revolucion, si në një roman, pjesa më e vështirë është të shpiket fundi.

Në politikë urrejtjet e përbashkëta janë pothuajse gjithmonë baza e miqësisë.

Ata që përçmojnë popullin kurrë nuk do të marrin më të mirën nga të tjerët as nga vetja.

Indianët dinin si të jetojnë pa mjete jetese, të vuajnë pa u ankuar, dhe të vdesin duke kënduar.

Asnjë luftë e zgjatur nuk mund të dështojë së rrezikuari lirinë e një vendi demokratik.

Ka dy gjëra që një popull demokratik gjithmonë do t'i ketë shumë të vështira - për të filluar një luftë dhe për t'i dhënë fund asaj.

Është e vështirë që një çështje politike në Shtetet e Bashkuara të mos kthehet shpejt ose vonë në një çështje të gjyqësorit...

Dhuromëni tridhjetë vjet të ndarjes së barabartë të trashëgimisë dhe një shtyp të lirë, dhe unë do t'ju ofroj një republikë.

Amerikanët kombinojnë nocionet e lirisë dhe fesë në mënyrë kaq të ngushtë në mendjet e tyre, sa është e pamundur të bësh që ata ta kuptojnë njërën pa tjetrën.

Shëndeti i një shoqërie demokratike mund të matet me cilësinë e funksioneve të kryera nga qytetarët privatë.

Puna kryesore e feve është që të pastrojnë, kontrollojnë dhe frenojnë atë shijen e tepruar dhe ekskluzive për mirëqenien që njerëzit e fitojnë në kohët e barazisë.

Sipërfaqja e shoqërisë amerikane është e mbuluar me një shtresë të bojës demokratike, por nga koha në kohë mund të shihni tek shfaqen ngjyrat e vjetra aristokratike.

Një amerikan nuk mund të bisedojë, por ai mund të diskutojë dhe diskutimi i tij kalon në një disertacion. Ai flet me ty sikur po flet në një mbledhje; dhe nëse ndodh të kalojë në një diskutim të ngrohtë, ai do t'i thotë "Zotërinj" personit me të cilin është duke biseduar.

Analizojeni çdo individ në çdo periudhë të jetës së tij, dhe ju do ta gjeni atë gjithmonë të preokupuar me plane të freskëta për të rritur komoditetin e tij.

Fuqia e shtypit është e dyta pas asaj të popullit.

Tërë jeta e një amerikani kalon si një lojë e fatit, si një krizë revolucionare, apo si një betejë./ELIDA BUÇPAPAJ


ELIDA BUÇPAPAJ


Copyright © 2005-2008 Nulled by [x-MoBiLe]. All rights reserved.