VOAL - Online Zëri i Shqiptarëve

MISION NË SHQIPËRI PËR NJË PUBLIKIM PËR SHPËTIMIN E HEBREJVE NGA KY VEND GJATË LUFTËS SË DYTË BOTËRORE
Nga Atara Beck  

E Shtunë, 09.04.2010, 11:04am (GMT1)


Vera Held

TORONTO -  Vera Held - Autore e bestsellerit "Si të mos e marrësh si diçka personale" - How Not to Take it Personally - , kolumniste tek Toronta Sun - Dielli i Torontos -  oratore, konsulente, PR - i ka hyrë tani një misoni për të bërë me dije hebrejtë e shpëtuar në Shqipëri gjatë Luftës të Dytë Botërore.  Shqipëria është i vetmi vend që kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore, paraprakisht rreth 3000 hebrenj - të lindur në Shqipëri, si dhe ata që i kishin mbijetuar Holokaustit, ardhur këtu gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Aktualisht gjatë një vizitë 11-ditore në Shqipëri, Held ka në plan të takohet me zyrtarë të qeverisë dhe anëtarët e komunitetit të vogël hebraik . Ajo do të kalojë Vitin e Ri Herbarik në Janinë të Greqisë, ku shpreson që me ndihmën e një përkthyesi, të intervsitojë 10 të mbijetuar të Holokaustit.

Duke diskutuar pasionin e saj për këtë çështje, Held, tregon për gazetën Yewish Tribune, se nuk ka lidhje personale me Republikën e Shqipërisë në Juglindje të Evropës,  por "ajo dëshiron që t'u japë Shqiptarëve në kohën e duhur diçka të merituar për sjelljen e tyre shebullore ndaj Hebrejve".

Gjyshërit e fëmijës të parë, lindur në Shqipëri nga një i mbijetuar i Evropës Lindore, u shfarosën në kampin e përqendrimit në Aushvicë këtë vend të Evropës Juglindoretë një të mbijetuar të Europës Lindore - gjyshërit e saj u vra në Auschwitz - kredi Mbahet aderimin në BESA, një kod nderi theksuar tolerancës fetare dhe të mikpritjes, për të treguar dhembshuri për të hebrenjve në atë vend të tretë të botës gjatë epokës naziste .

Në fakt, ajo shpjegoi, çfarë ishte diçka unike në Shqipëri, ku hebrejtë nuk u fshehën, por ata u mirëpritën si miq, dhe se politika për t'i mirëpritur ata erdhi nga lart, thotë ajo.
Held ka mësuar për hebrejtë e Shqipërisë, për këtë kapitull pak të njohur në historinë moderne të Hebrejve, përmes një të njohuri shqiptar në Qendrën Kolumbus, një qendër e komunitetit në lagjen e saj, ku ajo u bë pjesë e tij tetë vjet më parë.

U njoh me këtë temë, nga një emision 15 minutësh transmetuar nga një Tv lokal shqiptar, i cili në mënyrë "të pafajshme dhe naive" e drejtoi në udhëtimin që ndërmori. Pas programit të transmetuar, ishte Sunny Shores Travel që u bë sponsori i parë, i pasuar nga sponsorizimi korporative dhe ato individuale çka ishte diçka "fenomenale nga të gjitha komunitetet, tregon e entuziazmuar Held.

"Unë jam e kënaqur me nivelin e mbështetjes nga të gjitha komunitetet," thotë Held.  "Ata mendojnë se është diçka e mrekullueshme se si një vajzë çifute nga Kanadaja është duke e bërë këtë. Biznezet kanadeze kombëtsre e kanë ndjerë se ka qenë me vlerë për të sponsorizuar këtë projekt. Dhe unë mendoj se për këtë projekt ka qenë i denjë edhe Kombëtare bizneset kanadeze ndjerë këtë projekt ishte i denjë për sponsorizimin. Unë mendoj se gjithçka ka shkuar si duhet. "

Held do të tregojë për këtë udhëtim sipas parashikimit në Javën e Edukimit të Holokaustit, që mbahet për të tridhjetin vit. Ajo do të jetë bashkë me Profesor Saimir Lolja, një ekspert i historisë Shqiptaro-Hebreje dhe producentin Ilir Lena, më 7 Nëntor, në Sala Caboto në Villa Colombo, 40 Playfair Ave. në zonat midis Lawrence dhe Dufferin. Shqiptarët Hebrej, familjet e të cilave mbijetuan dhe shqiptarët që i shpëtuan ata do të jenë gjithashtu në këtë takim. /

Përktheu: ELIDA BUÇPAPAJ


Copyright © 2005-2008 Nulled by [x-MoBiLe]. All rights reserved.