E Premte, 05.27.2022, 03:55pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

QYTETARI MURDOCH - JO MË I PAPREKSHËM

Nga KATRINA VANDEN HEUVEL, Washington Post


E Enjte, 07.21.2011, 06:40pm (GMT+1)

"Na vjen keq", thonë reklamat e News Corp të Rupert Murdoch që kanë mbushur plot faqet në Britani, pjesë e një fushate të re qartësisht orkestruar nga firma e marrëdhënieve publike e sjellë për të ndihmuar "menaxhimin" krizësë së kompanisë për përgjimin e telefonave.

E pra, ata e patën këtë të drejtë. "Keq" është një mbiemër aq i mirë për të përshkruar perandorinë e mediave të Murdoch. Kjo është një ndërmarrje pirate që është përbuzëse ndaj ligjeve dhe mirësjelljes dhe që shet, si e përkufizon Murdochun biografi William Shawcross, "gudulisje sensacionalizëm dhe vulgaritet" për të fituar audiencë të gjerë, pastaj përdor thashetheme, kukurec, tregime të prodhuara dhe një lente të shtrembëruar për të vijuar agjendën ideologjike të krahut të djathtë. Keq është gjithashtu një përshkrim i mirë i rregullatorëve dhe i politikanëve në të dy anët e spektrit dhe të oqeanit, të cilët ishin joshur nga paratë e Murdochut, frikësuar prej pushtetit të tij dhe shërbyer më shumë si zagarë se si vëzhgues teksa ai i konsolidonte dhe zgjeronte pronat e tij.

Në Britani, skandali shpërtheu me shpalosjen e lajmit të përgjimit të telefonit të një vajze të re nga ana e gazetës Lajmet e Botës, duke iu dhënë prindërve të saj shpresë të rrejshme që ajo mund të jetë ende gjallë. Ekspozimi pasues i përgjimit rutinë të telefonave të, thuhet, 4 000 viktimave, si dhe ryshfetet rutinë dhe korruptimi i punonjësve të policisë për informacion të brendshëm, ka shkatërruar tashmë gjepurën e News Corp se kjo ishte puna e një gazetari mashtrues ose redaktorit, apo një polici të thyer.


Kreu i Scotland Yard dhe zëvendësi i tij kanë dhënë dorëheqjen, dhe 10 persona janë arrestuar deri më tani, duke përfshirë edhe Rebeka Brooks, kreu i News International, një mëkëmbëse britanike e News Corp, dhe Andy Coulson, një ish-redaktor i Lajmit Botëror që shërbeu si ndihmës për shtypin i kryeministrit konservator David Cameron. Les Hinton, i cili ishte kreu i News International para Brooks, ka dhënë dorëheqjen si kreu i Dow Jones dhe botues i Wall Street Journal. Sikurse tha Mark Lewis, avokati i familjes së Milly Dowler, vajzës së re të vrarë: "Kjo nuk është vetëm për një individ, por për kulturën e një organizate." Keq, vërtet.

 


Skandalet dhe korrupsioni nuk janë unike në Britaninë e Madhe. Në konsolidimin e zotërimeve të mediave të tij në Shtetet e Bashkuara, Murdoch është i famshëm për kapjen e skutave dhe përdorjen e parave dhe pushtetit për të fituar favore rregullatore. Siç shkroi Robert Sherrill e Nation më 1995, "Anëtarët e Komisionit Federal të Komunikacionit nuk kanë dëshirë ta bezdisin Murdochun. Ata i kanë bërë atij një numër të jashtëzakonshme favoresh në të kaluarën." Gjatë dekadës së fundit, teksa grupet reformatore të mediave luftuan për të parandaluar lëvizjet e KFK dhe të Kongresit për të minuar kontrollet në konsolidimin e mediave, Murdoch dhe lobistët e tij kanë qenë një prani mirë-financuar konstante - duke nxitur për të rishkruar rregullat e pronësisë së mediave në mënyrë që një korporatë dhe një njeri të akumulonin fuqi të jashtëzakonshme.

David Carr raportoi në New York Times se News Corp ka paguar miliona për të zgjidhur pretendimet ndaj sjelljes së saj të paligjshme. Në vitin 2009, pajtoi një padi të një kompanie të quajtur Floorgraphics që akuzoi News America, një nga degët e Murdochut për përgjim në sistemin e saj kompjuterik duke dëmtuar atë dhe duke iu kushtuar konsumatorëve. News Corp dha 29,5 milionë $ dhe bleu më vonë Floorgraphics. Kohët e fundit ajo pagoi një gjysmë miliardë dollarë në një pajtim me një kompani të quajtur Valassis Communications.


Siç raporton thatë Carr, News America u udhëhoq nga Paul V. Carlucci, i cili, sipas Forbes, kish zakon t'i tregojë personelit të shitjes skenën në "Untouchables" në të cilën Al Capone rreh një njeri për vdekje me një shkop bejsbolli. Është e qartë se z. Carlucci ishte aq në sinkroni me filozofinë udhëzuese të korporatave që këto shkelje ligjore nuk ia ndaluan atij botuesit e mbetur të New York Post dhe kreu i News America.


Paralelet në skandalet e Murdochut me ato përreth bankave më të mëdha të Amerikës janë të habitshme. Si me News Corp, bankat ishin fajtore për akte të paligjshme, dhe ato shtynë rregullatorët për të hequr qafe kufizimet. Kur skandalet i goditën, ata kërkuan të fajësojnë individët - apo të "papërgjegjshmit" - matrapazët, për të zgjidhur çështje në gjykata, për ta kthyer krimin në një problem të marrëdhënieve publike. Miliarda janë paguar për pajtimin e çështjeve gjyqësore, por shumica e baronëve bankarë kanë mbështetur pozitat e tyre dhe shpërblimet e tyre, dhe tani po financojnë një fushatë të ashpër për të rrudhur reformat e kufizuara që janë miratuar.


Në mënyrë të ngjashme, News Corp mund të goditet, por Murdochizimi i mediave tona vazhdon. News Corp ka trafikuar në degradimin e së vërtetës, debatit dhe diskutimit. Shitja e gudulisjeve dhe skandaleve. Ideologjia i mbyt faktet. Thashetheme dhe sulmet gojore zënë vendin e lajmeve. Agjencitë rregullatore janë të frikësuara ende nga paratë dhe nga fuqia.


Teksa qielli bie mbi perandorinë Murdoch, ky është një përkujtues i zymtë se sa e rëndësishme është që të ketë një media të pavarur, të patrembur, të pakorruptueshme, dhe një sistemi rregullator dhe ligjor në gjendje të qëndrojnë të forta kundër monopoleve të mediave që mbytin një qytet apo vend.


E nevojshme është për të gjitha autoritetet përkatëse, në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Shtetet e Bashkuara, për të zbatuar ligjin, për të ndërmarrë hetime agresive të ndonjë sjelljes kriminale dhe vënë në dukje kulturën e bashkëpunimit mes politikanëve dhe mediave. Por, në botën e Murdochut, përmbajtja etike ka qenë përbuzur. Lajmi bëhet argëtues ose dezinformativ; pushtetit krijon të vërtetën në vend se e raporton atë. Ne kemi një rrugë të gjatë për të dalë nga kjo rrugë e vrazhdë. Keq, me të vërtetë./Elida Buçpapaj

--

Citizen Murdoch — no longer untouchable

By Katrina vanden Heuvel, Published: July 19

"We are sorry" read the full-page ads Rupert Murdoch’s News Corp. has taken out in Britain, part of a new atonement campaign clearly orchestrated by the public relations firm brought on to help "manage" the company’s phone-hacking crisis.

Well, they got that right. "Sorry" is as good an adjective as any to describe the Murdoch media empire. It’s a buccaneer enterprise that is scornful of laws and decency and that peddles, as Murdoch’s biographer William Shawcross summarized, "titillation, sensationalism and vulgarity" to gain broad audiences, then uses gossip, tripe, manufactured stories and a distorted lens to further a right-wing ideological agenda. Sorry is also a good description of regulators and politicians on both sides of the aisle and the ocean, who were seduced by Murdoch’s money, feared his power and served as lapdogs rather than watchdogs as he consolidated and expanded his holdings.

In Britain, the scandal erupted with revelations of the hacking of a murdered young girl’s cellphone by the News of the World newspaper, giving her parents false hopes that she might still be alive. The ensuing exposure of routine hacking of the phones of reportedly 4,000 victims, as well as routine payoffs and bribery of police officials for inside information, has now shattered News Corp.’s cover story that this was the work of a rogue journalist or editor, or bent policeman.

The head of Scotland Yard and his deputy have resigned, and 10 people have been arrested so far, including Rebekah Brooks, the head of News International, a British susidiary of News Corp., and Andy Coulson, a former News of the World editor who served as Tory Prime Minister David Cameron’s chief press aide. Les Hinton, who ran News International before Brooks, has resigned as the head of Dow Jones and publisher of the Wall Street Journal. As Mark Lewis, lawyer for the family of Milly Dowler, the murdered young girl, said, "This is not just about one individual but about the culture of an organization." Sorry, indeed.

Nor are the sleaze, scandals and corruption unique to Great Britain. In consolidating his media holdings in the United States, Murdoch is famed for cutting corners and using money and power to gain regulatory favors. As the Nation’s Robert Sherrill wrote in 1995, " F.C.C. Commissioners do not like to displease Murdoch. They have done a number of extraordinary favors for him in the past." Over the past decade, as media reform groups battled to prevent FCC and Congressional moves to undermine controls on media consolidation, Murdoch and his lobbyists have been a constant, well-funded presence — pushing to rewrite media ownership rules so that one corporation, and one man, accumulated extraordinary power.

 

David Carr reported in the New York Times that News Corp. has paid millions to settle claims against its illegal behavior. In 2009, it settled a suit by a company called Floorgraphics that accused News America, one of Murdoch’s subsidiaries, of hacking into its computer system, libeling it and costing it customers. News Corp. settled for $29.5 million and later bought Floorgraphics. Most recently it paid out half a billion dollars in on a settlement with a company called Valassis Communications.

 

As Carr dryly reports, News America was led by Paul V. Carlucci, who, according to Forbes, used to show the sales staff the scene in "The Untouchables" in which Al Capone beats a man to death with a baseball bat. Clearly, Mr. Carlucci was so in sync with the guiding corporate philosophy that these legal embarrassments did not prevent him from remaining publisher of the New York Post and head of News America.

 

The parallels in the Murdoch scandals to those surrounding America’s biggest banks are striking. As with News Corp., the banks were guilty of illegal acts, and they pushed regulators to strip away restraints. When the scandals hit, they sought to blame individual — or "rogue" — traders, to settle suits out of court, to turn crime into a public relations problem. Billions have been paid out in settlements, but most of the banking barons have sustained their positions and their bonuses, and now are funding a fierce campaign to gut the limited reforms that have been passed.

Similarly, News Corp. may be battered, but the Murdochization of our media goes on. News Corp. has trafficked in the degradation of truth, debate and discourse. Tittillation and scandal sell. Ideology trumps facts. Gossip and verbal spit balls supplant the news. Regulatory agencies are still intimidated by money and by power.

As the sky falls on the Murdoch empire, it’s a stark reminder of how important it is to have an independent, fearless, incorruptible media, and a regulatory and legal system able to stand strong against media monopolies that blanket one city or country.

What’s needed is for all relevant authorities, in the U.K. and in the United States, to enforce the law, undertake aggressive investigations of any criminal conduct and expose the culture of collusion between politicians and the media. But, in Murdoch’s world, ethical restraint has been scorned. News becomes entertainment or misinformation; power creates truth rather than reporting it. We are a long way down that scurrilous road. Sorry, indeed.

(http://www.washingtonpost.com)

Përktheu Elida Buçpapaj


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
NGA GALIPOLI NË SINGAPORNga MAUREEN DOWD, New York Times (07.20.2011)
KOLAPSI I KAMERONITNga ROGER COHEN, New York Times (07.19.2011)
"GRUEVSKI, BOKSIERI DHE POLITIKANI I KEQ NGA SHKUPI"Nga BEQIR SINA, New York (07.18.2011)
PËRPLASJA E BREZAVENga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times (07.18.2011)
E DREJTA ËSHTË HAKMARRJA QË HEQ DORËNga AMIK KASORUHO (07.17.2011)
ZËVENDËSKRYEMINISTËR PËR GJUHËN SHQIPENga SKËNDER BUÇPAPAJ (07.16.2011)
POLITIKA RUMUNE SI "ALTER EGO" E POLITIKËS ANTISHQIPTARE SERBENga FRANK SHKRELI (07.14.2011)
BOTA SIPAS RUPERT MURDOCHNga DAVID IGNATIUS, Washington Post (07.14.2011)
SI TË PËRBALLEMI ME TË KALUARËNNga SADIK BEJKO (07.13.2011)
RIKTHIMI UTOPISË AMERIKANENga Dr. ALBAN DACI (07.12.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Maj 2022  
D H M M E P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]